Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/sbalipb/neu.sbalipb.bg/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
доц. Нина Янчева, дм: „Неправителствените организации съдействат за лечението на пациентите с ХИВ“ – СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София

Програми за превенция на ХИВ и СПИН спират – така значително се намалява възможността за откриването на нови ХИВ-позитивни от рисковите групи на наркозависимите и предлагащите сексуални услуги. Проблема коментира в Сутрешния блок доц. д-р Нина Янчева, началник на отделението за придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница в София.

„Хората от рисковите групи за ХИВ предпочитат да се изследват профилактично в кабинетите на неправителствените организации поради анононимността. Важен факт е, че тези неправителствени организации извършват работа на терен, където са съсредоточени хората от рисковите групи и след първоначален положителен тест съдействат в последващ етап за потвърждаване на диагнозата, насочване на пациента към съответстващи отделения за ХИВ“, каза доц. Янчева.

И подчерта, че много важна част от работата на кабинетите на неправителствените организации е социалната и психологическа подкрепа на хората, живеещи с ХИВ, защото тази диагноза все още е шокова заради стигмата в обществото. Подпомагат и пациентите да се придържат към назначената терапия.

Д-р Янчева съобщи, че има забавена обществена поръчка за превенция на ХИВ, поради която една от неправителствените организации няма финансиране, за да може да работи. Останалите неправителствени организации имат финансиране и по други проекти и те не спират да работят.

„Организацията, останала без финансиране, се занимава с една пациентска група – употребяващите интравенозни наркотици и приключването за момента на тяхната работа със сигурност ще се отрази точно на тази рискова група“, отбеляза д-р Нина Янчева.

Броят на новодиагностоцираните годишно е приблизително еднакъв – около 200. От началото на тази година до момента броят е доста по-нисък в сравнение с предишни години, но може би има значение и коронакризата, съобщи доц. Янчева.

Вижте още във видеото:

Последни публикации