Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/sbalipb/neu.sbalipb.bg/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Д-р Трифон Вълков: „След 5-7 дни вирусът не може да се предаде“ – СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София
Намалянето на карантината от 14 на 10 дни е правилна мярка, дори закъсняла. Тук не говорим само от гледна точка на нашия опит, но и на опита от Европа. След 5-7 ден отделянето на вируса от носоглътката и риска да заразим при по-близък контакт възприемчив индивид е много малък. Затова има резон да се намали карантината. Това коментира в ефира на btv д-р Трифон Вълков, лекар от Инфекциозна болница-София, който работи с Ковид 19 на първа линия от самото начало на пандемията.
Маските на открито – цялото съсловие смята, че маските няма как да предпазят напълно от заразяване. Що се отнася до носенето им на открито, мисля че е абсурдно. Който търси някаква логика в тази мярка, трябва да я търси далеч от медицината. Тук медицинска логика няма – да си разхождам кучето в парка и съм сам, а да нося маска. А същевременно в един ресторант да сме 50 човека и без маски – няма никаква логика в това. Логиката не съществува, категоричен е специалистът.
Идеята да се затегнат мерките е опита на здравната система да ограничи заболеваемостта с цел да запази здравните заведения. Но не е това начина, по който това може да стане. Мисля, че тази практика нищо не печели, посочи той.
Важно е да уточним кои типове маска пазят. Еднократните маски, които се носят масово, тип хирургически, трябва да се сменят максимум на 40 – 60 минути. Тези, които са със специалните филтри, имат по-голям живот – до 8 – 12 часа. Но хората ги носят по няколко месеца, посочи д-р Вълков.
Хирургическата маска е неефективна и на първата минута от слагането, защото тя само снижава риска, вие не сте херметически затворени. Така че дали ще мине час или 30 минути, тя първоначално е непригодно специално за такъв тип инфекции, посочи лекарят.
Нито един от лекарите, които работим на така наречената първа линия, нито един от специалистите, които са пряко ангажирани в диагностиката и терапията на това заболяване, които са запознати в детайли с патогенезата, никой не се е усъмнил, че със застудяване на времето, ние няма да наблюдаваме увеличаване на заболеваемостта. Това нещо е съвсем очаквано“, каза по рано за БНР д-р Трифон Вълков.
Дори и тези мерки, които в момента имаме, които са наложени, които една част от населението спазва, са абсолютно достатъчни, смята инфекционистът.

Категория:

Последни публикации