Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/sbalipb/neu.sbalipb.bg/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Доц. д-р Нина Янчева: С ХИВ се живее дълго, по-лесно се преминава и COVID-19 – СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София

Всеки сексуално активен да се изследва поне веднъж годишно за HIV, препоръчва специалистът. Приемането на PrEP намалява опасността от инфектиране, в София го изписват в CheckPoint София*.

-Доц. Янчева, гей общността ли е по-уязвима от ХИВ или по-често се изследва?

 -Мъжете, който правят секс с мъже, са с по-висок риск да се инфектират, но е факт и че се изследват по-често. Разбира се, аз наблюдавам и много пациенти, които са се инфектирали по хетеросексуален път. Тревожното е, че в последно време лечение започват пациенти, при които диагностицирането се е забавило и имунитетът им е по-компрометиран. Това често са млади и активни хора, които имат различен сексуален опит, както със същия пол, така и с противоположния, които от срам, притеснения или страх, не се изследват навреме.

 -ХИВ вече е хронично състояние, а не смъртна присъда. Защо вече медицината смело го твърди?

 -ХИВ инфекцията е превърната в хронично заболяване, благодарение на комбинираната антиретровирусна терапия, която се развива близо 30 години. Със съвременните терапевтични режими, в повечето случаи до шестия месец от старта на приемане на терапията, се постигат толкова ниски нива на вируса в кръвта, че не могат да бъдат установени с наличните диагностични тестове. Това състояние се нарича „неоткриваем вирусен товар“ или „оптимална вирусна супресия“. Пациентите с неоткриваем вирусен товар, когато се придържат към терапията си и поддържат това състояние, не могат да инфектират сексуалните си партньори. Това е доказано с дългогодишни научни проучвания. Освен това, хората живеещи с ХИВ и приемащи терапия, имат продължителност на живота,  която не се различава от тази, на хората без ХИВ.

 -Вярвате ли в PrEP*?

 -Преекспозиционната профилактика не е панацея, но в над 90 % от случаите може да предпази от инфектиране с ХИВ. За момента съществуващата PrEP има по-голям успех, при мъжете, които правят секс с мъже. Има много проучвания на нови медикаменти за PrEP, с нов механизъм на действие и по-дългосрочен ефект. У нас PrEP вече е достъпен, и може да се закупи от няколко аптеки в страната*. Приемането на терапия за предотвратяване на инфектирането с ХИВ от неинфектирани, както и придържането към антиретровирусна терапия на живеещите с ХИВ и използването на презерватив, ограничават драстично пандемията.

– Как Вие си представяте истинската, работеща превенция на ХИВ у нас?

– За да има дългосрочен  и постоянен ефект превенцията, е необходимо програмите за превенция и финансирането на организациите, работещи с уязвими групи, да е непрекъснато. Превенцията не се състои само в предоставянето на материали за безопасен секс, а и с упорита работа с хората, както и с осигуряването на условия за анонимно, безплатно изследване и грижи инфектираните лица да започнат и да се придържат към лечението. Въпреки, че у нас терапията за контрол на ХИВ е безплатна, има какво да се желае по отношение на достъпа до изследване и емоционална подкрепа след положителния тест.

 –Какви са проблемите пред Вас, като здравен специалист, в лечението и контрола на ХИВ?

 -Уви, повечето здравни проблеми на хората, живеещи с ХИВ, поради ефективната антиретровирусна терапия, не са  свързани с ХИВ инфекцията. Все още имаме проблеми във взаимодействието с други медицински специалисти по отношението на лечението на придружаващи заболявания при тези пациенти. Всяка година, поради тромавите процедури за търговете на антиретровирусните медикаменти, имаме инфарктни моменти за някои от медикаментите, поради грешки в документацията на фармацевтичните фирми или оспорване на тръжните резултати. Доставката на един или друг медикамент закъснява и ние трябва да правим промени в терапията на пациентите, за да не остават без лечение. Надяваме се, че от 2021 г. ще има резерв за медикаментите, които са най-използвани и този проблем ще отпадне.

– Уязвими ли са живеещите с ХИВ от инфектиране с SARS-CoV-2 и как го преболедуват?

 Прави ни впечатление, че ХИВ инфектираните пациенти, които са на антиретровирусна терапия, с достигната оптимална вирусна супресия, преболедуват леко COVID-19 и не се налага приемането им в болница. До момента при трима пациенти се е наложило да бъдат хоспитализирани, но и тримата са сравнително от скоро на антиретровирусна терапия. Терапията за ХИВ модулира имунната система и поради тази причина нашите пациенти не развиват т.нар. „цитокинова буря“, респективно тежка форма на заболяването.

 –Защо хората да се изследват за ХИВ?

 -Всеки сексуално активен човек е добре поне веднъж годишно да се изследва за ХИВ. Колкото по-рано се открие инфекцията и се започне лечение, толкова по-бързо се възстановява имунната система и има по-нисък риск от развитието на ХИВ-свързани заболявания.

ВИЗИТКА:

Доц. д-р Нина Янчева е началник на отделението по придобита имунна недостатъчност в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“. Отделението се грижи за близо половината от ХИВ+ пациенти в страната. Доц. Янчева е и ръководител на Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към Медицинския университет в София.


Източник: Монитор

Категория:

Последни публикации