Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/sbalipb/neu.sbalipb.bg/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Актуална информация за работата на СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ – ЕАД, София във връзка с COVID-19 – СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София

СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ – ЕАД, София е лечебно заведение, което работи на първа линия срещу COVID-19 от началото на епидемичната ситуация у нас. До момента СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” ЕАД е единственото лечебно заведение в столицата, което приема и деца, засегнати от вируса.

През януари 2020 г. в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” ЕАД е хоспитализиран първият за България пациент със съмнение за COVID-19, завърнал се от Китай. Последва реорганизация на работата в лечебното заведение, като след въвеждане в експлоатация на Централния корпус, са осигурени 70 легла с подходящо оборудване за пациенти с COVID-19. Създадени са два екипа от шестима лекари и специалисти по здравни грижи, които обслужват само пациенти с COVID-19. Разделени са и потоците на пациентите, като е подготвен специален протокол за поведение при пациенти със съмнения за инфекцията.

СБАЛИПБ ”Проф. Иван Киров” ЕАД не е отказвала прием на съмнителни или доказани пациенти с COVID-19, без значение от здравноосигурителния им статус. Болницата приема всички пациенти, насочени от СРЗИ или самостоятелно избрали да се лекуват в нея. До 21 май 2020 г. в СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ – ЕАД, София са хоспитализирани над 100 пациенти по клинични и епидемиологични показания за COVID-19, като най-младият от тях е на 2-годишна възраст, а най-възрастният – на 96 години. 34 са пациентите с положителен PCR тест, доказващ COVID-19. След успешно проведено лечение оздравелите са 25 пациенти. Най-възрастният пациент е единственият, който почина. В изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването и след преценка на здравословното им състояние, двама пациенти с дихателна недостатъчност са преведени в реанимацията на УМБАЛСМ „Пирогов”, тъй като СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” ЕАД не разполага с такава.

В болницата се спазва стриктно противоепидемичният и дезинфекционен режим, съобразен с препоръките на Столичната регионална здравна инспекция. Диагностичните тестове се извършват в Референтната лаборатория на Националния център за заразни и паразитни болести, а необходимите клинични, микробиологични и паразитологични изследвания – в лабораториите на лечебното заведение. Персоналът се тества периодично. Към момента няма нито един инфектиран лекар. В болницата са установени само два случаи на инфектирани медицински сестри.

СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров” ЕАД е лечебно заведение, в което работи висококвалифициран медицински персонал, с дългогодишен опит в лечението на инфекциозните и паразитни заболявания. С над 80-годишната си история, болницата продължава да  изпълнява водещата си роля, като специализирано заведение за диагностика и лечение на пациенти с различни заразни заболявания.

Категория:

Последни публикации