Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, class '' not found in /home/sbalipb/neu.sbalipb.bg/wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
Координационен център за COVID-19 работи в СБАЛИПБ – СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" ЕАД, София

Започна работа Координационният център, който е бъде в полза на всички хора, болни от COVID-19 или с подозрения за инфектиране.

Всички суспектни пациенти за COVID-19, които са потърсили спешна медицинска помощ в столицата, преминават през Координационния център, разкрит на територията на СБАЛИПБ. Това важи и за гражданите на София-област, при които се налага хоспитализация в столични лечебни заведения с по-високо ниво на компетентност и при които има съмнение за коронавирусна инфекция.

Координационният център ще поема пациентите с COVID-19 или със съмнение за инфекцията. Това се отнася за гражданите, чието здравословно състояние не е спешно. До Координационния център от екипи на ЦСМП ще бъдат транспортирани всички пациенти със симптоматика на новия коронавирус.

Гражданите ще бъдат консултирани от медицински специалисти, в т. ч. и епидемиолог, а след оценка на здравословното им състояние, ще бъдат насочвани към конкретно лечебно заведение или за домашно лечение. Съдействие с експертиза на работещите в Центъра ще оказват и медици от Инфекциозна болница. По този начин ще бъде съкратено времето за хоспитализация, а на пациентите ще бъдат гарантирани навременни и качествени медицински грижи, включително и диагностика.

Целта е да се съкрати времето от подаването на сигнала на Националната система 112 до приема в лечебно заведение и по този начин да се гарантира на пациентите възможно най-доброто и професионално медицинско обслужване.

При необходимост на пациентите ще бъде извършван бърз тест или PCR за доказване на коронавирусна инфекция. До излизане на резултатите от PCR теста пациентите ще бъдат хоспитализирани в т.нар. „буферна зона“ на територията на Инфекциозна болница, където е осигурено постоянно лекарско наблюдение.

Ежедневно на смяна в Координационния център са лекар, медицинска сестра, санитар и епидемиолог, като на разположение са и експерти от регионалните здравни инспекции в София и София-област.

За връзка с Координационния център за COVID на РЗИ – тел.: 0893 540 079 и 0893 540 080.

Категория:

Последни публикации