Д-р Петър Великов е завършил Медицински университет – София през 2016 г. Специализира инфекциозни болести с насоченост към патологията в детската възраст при СБАЛИПБ „Проф. д-р Иван Киров“ вече трета година по ред. Той е една от младите ни надежди по инфекциозни болести. Междувременно, д-р Великов провежда стажове и курсове към университетски болници в България, Англия, Франция и Австрия. 

–  Д-р Великов, доколко неуявзивим са децата от инфекция със SARS-CoV-2?

Важно е да отбележим, че като относително нов вирус тепърва научаваме много нови детайли за заболяването, причинено от SARS-CoV-2 и за разпространението на инфекцията. Децата независимо от възрастта могат да се заразят със SARS-CoV-2 и да боледуват от COVID-19. Те са с по-малък риск от тежко протичане, но въпреки това то е възможно. Вирусът може да се разпространява основно чрез директен контакт с капки от дихателните пътища на боледуващо лице – на около 2 или по-малко метра разстояние. Това може да се случи при говорене, кихане или кашляне. Според наличните данни човек става заразен 2 дни преди появата на симптоми, ако има такива, а 7-10 след началото им, един имунокомпетентен човек вече не може да заразява околните. Според много проучвания генетичният материал на вируса може да се открие дълго след преболедуването, но това не означа задължително възможност за инфектиране на други лица. По отношение на децата основната разлика с възрастните е, че те често преболедуват инфекцията асимптоматично или с проявите на лека респираторна инфекция. При тях предаването на вируса най-често се случва чрез близък контакт в дома. Това се наблюдава и при струпвания на хора в затворени помещения.

– Как протича коронавирусната инфекция при децата?

По-голямата част от децата ще прекарат инфекцията леко: например с повишена температура, коремни болки, обрив, зачервяване на очите, отпадналост и раздразнимност. Вирусът е най-опасен за деца с придружаващи заболявания. По наличните данни такива са астма, вродени сърдечни пороци, имунен дефицит, затлъстяване и недохранване, въпреки че все още не е ясна пълната гама на потенциалните рискови фактори. При един малък процент деца се развива рядко усложнение известно като мултисистемен възпалителен синдром при деца (MIS-C – Multisystem inflammatory syndrome in children), асоцииран със SARS-CoV-2. То най-вероятно представлява автоимунно заболяване, засягащо кръвоносните сънове на децата и наподобява едно друго заболяване – болестта на Кавазаки. MIS-C се наблядава по-често при деца над 5-годишна възраст, а подобни случай след 21-годишна възраст не са докладвани. Мултисистемен възпалителен синдром при деца е рядко заболяване. Най-често се проявява с различни комбинации от персистираща температура над 38-39 оС с продължителност средно 4-6 дни, чревни оплаквания – коремни болки, повръщане, диария; обрив, конюктивит, изменения по лигавиците – като афти, червен език; неврологични прояви – главоболие, отпадналост, обърканост, и дихателни прояви – учестено или затруднено дишане. Някои от тези деца достигат до шоково състояние с ниско кръвно налягане, увреждане на сърцето и съдовете и остра дихателна недостатъчност, което налага спешна хоспитализация, а понякога и приемане в интензивно отделение. Затова всеки педиатър трябва да е запознат детайлно със заболяването, а всеки родител трябва да потърси лекарска помощ без забавяне при тревожни прояви от страна на детето.  Важно е да се отбележи, че диагнозата при MIS-C се базира на изключване на други заболявания и при доказване на контакт със SARS-CoV-2. Резултатът от серологичното изследване за антитела срещу вируса е положителен в почти всички случаи. Обаче резултатите от изследването на секрет от горните дихателни пътища чрез PCR или чрез бърз антигенен тест в около 2/3 от случаите е отрицателен.  За съжаление, мултисистемният възпалителен синдром може да остане неразпознат и деца със синдрома може да се озоват във всяко лечебно заведение – именно затова е важно всички лекари да бъдат запознати за него.

– Кои деца се хоспитализират? Кои са заведенията, в които лежат деца с Covid-19?

Децата, хоспитализирани във връзка с COVID-19, могат да имат прояви на пневмония – кашлица, хрема, затруднено дишане; чревна инфекция – повръщане, диария, коремни болки; или инфекция на пикочните пътуща – повишена температура над 39 оС в продължение на няколко дни и с отпадналост.  Според последната заповед на Министерство на здравеопазването в София има 4 заведения, които обслужват инфекция на SARS-CoV-2 в детска възраст: Специализирана болница за активно лечение по детски болести „проф. д-р Иван Митев“, и Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. д-р Иван Киров“ за средно тежки случаи, УСБАЛСМ „д-р Пирогов“ за случаи, нуждаещи се от интензивни грижи и УСБАЛАГ „Майчин дом“ – София за случаи на деца под 28-дневна възраст.

– След преминаване на инфекцията може ли да останат някакви здравословни проблеми?

До този момент не сме наблюдавали деца с дългосрочни последствия. Разбира се, такива последствия е възможно тепърва да започнат да се срещат, тъй като всеки ден научваме нови неща за инфекцията.

–  Подходът при терапията на деца различен ли е от този при възрастни?

Няма специфично лечение при COVID-19. Повечето здрави деца, които се заразят с вируса, се възстановяват в дома си, обикновено до една или две седмици. Важно е детето да остане в дома си, далеч от други хора, докато личният лекар потвърди, че е безопасно да възстановите ежедневните си дейности. Както при всяко заболяване трябва да се запомни, че детето заслужава своя подход, който трябва да бъде индивидуализиран и според тежестта на клиничните прояви на заболяването при него.

–  Kаква превенция и профилактика може да се извършва, за да се намалят рисковете при децата?

Има редица неща, които можете да се направят, за да се намали рискът за инфекция на детето. Например обстойно миене на ръцете със сапун, избягване на пипане на лицето – особено очи, нос и уста, почистване и дезинфекция на често употребявани повърхности, ежедневно проветряване на затворените помещения. Носенето на маски е силно препоръчително, особено когато не може да се спазват социално/физическо дистанциране, например в градския транспорт. Маските трябва да имат поне няколко слоя, за да са ефективни, а ако не са за еднократна употреба, трябва да се изпират след всяко ползване. Миенето на ръцете след всяка употреба на маска, също е желателно! При поява на симптоми изолирането е необходимо, за да се предпазят околните!  Превантивното приемане на всякакви медикаменти или добавки може да бъде опасно. Единствената препоръка е децата да имат разнообразна диета с избягване на преработени храни, включително такива с добавена захар.

При появата на оплаквания като гръдна болка, посиняване на устни или лице, силни коремни болки, прояви на обърканост или промени в поведението, невъзможност за събуждане, незабавно трябва да се проведе консултация с личния си лекар или лекаря по заместване. За да може детето да се справи по-лесно с усложнената обстановка, която засяга целия свят, важно е да говорим открито за заболяването, за социалното дистанциране, използването на маска за лице и да даваме пример за носенето ѝ. Препоръчвам при децата да се ограничи достъпът до  новини и неконтролирано използване на интернет. Вместо това могат да се търсят занимания, които да се извършват от цялото семейство заедно; да се поддърж контакт дори от разстояние с близки и приятели. Родителите също не бива да забравят да се грижат и за себе си, като се хранят  със здравословни храни и отделят време за физически упражнения редовно.